Πώς είναι να… βλέπεις «Χμ!»;

Έχεις σκεφτεί ποτέ μια… φανταστική ιδέα; Ε, τότε είμαι σίγουρος πως όταν τη σκέφτηκες έκανες «…χμ!» Άρα σίγουρα ξέρεις πώς είναι να κάνεις «…χμ!» Αλλά με τίποτα δεν μπορεί να ξέρεις πώς είναι… να βλέπεις Χμ! Θα χρειαστεί να διαβάσεις πολύ προσεκτικά την… χμαπίθανη ιστορία μου ώστε να πάρεις μια ιδέα για το πώς είναι να βλέπεις ένα Χμ πάνω στο τετραδιάκι σου και να έχεις τη σιγουριά… πως δεν ήταν ιδέα σου!

Έγκμοντ Κλαβιέ
ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ

Οι ιστορίες των Χμ, όπως τις κατέγραψε ο ερευνητής του ανήκουστου και ανύπαρκτου Έγκμοντ Κλαβιέ (με τη βοήθεια της αρχιβοηθού του, Κατερίνας Κρις), γράφτηκαν για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Γιατί τα βιβλία έχουν πολλές λέξεις, και οι λέξεις αρέσουν πολύ στα Χμ κι έτσι οι πιθανότητες ένα παιδί να συναντήσει τα Χμ αυξάνονται μόλις ανοίξει ένα βιβλίο κι αρχίσει να το διαβάζει. Οι ιστορίες των Χμ γράφτηκαν και για να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το γράψιμο. Γιατί όταν κάποιος γράφει, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί στη σελίδα του τετραδίου του ένα Χμ, για να τον βοηθήσει να γράψει ακόμη καλύτερα! Όπως ακριβώς συνέβη και με τον Έγκμοντ!

Έγραψαν για τα Χμ:

Ψάχνοντας να ανακαλύψουμε τι είναι τα Χμ, οδηγούμαστε κατευθείαν στην αποκάλυψη ενός νέου συγγραφικού ταλέντου που γράφει με φαντασία για το ταξίδι/λεξίδι της γραφής. Για την ακρίβεια, παίζει με τον αναγνώστη. Μαζί με τον Εντμοντ και το Χμ, τα παιδιά ανακαλύπτουν το μολύβι και πώς χρησιμοποιείται, το δοκιμάζουν κάνοντας τις πρώτες μουντζούρες, και φτάνουν τελικά στη δημιουργία των απλών και των σύνθετων λέξεων, παίζουν με τα σημεία στίξης και καταλήγουν στη συγγραφή ολόκληρων κειμένων! Και φυσικά ταξιδεύουν με τις λέξεις στον κόσμο. Εξαιρετικά πρωτότυπα βιβλία με ευρηματικό κείμενο και εικόνες, κεφάτα. Γιατί τι άλλο, εκτός από μάθημα, πρέπει να είναι η γραφή για τα παιδιά; Ενα ατελείωτο παιχνίδι δημιουργίας!
Μαρίζα ΝτεκάστροΓια παιδιά & Εφήβους – Κρυπτόλεξα, ποδόσφαιρο και προβληματισμός, «Τα Νέα», 7.7.2012

Δυο πολύ ξεχωριστά βιβλία για μικρούς συγγραφείς και αναγνώστες μας δίνει η Κατερίνα Κρις, στοχεύοντας στο πάθος της συγγραφής εξ’απαλών ονύχων. Η έμπνευση εισβάλλει σαν ανεμοστρόβιλος στην περιπέτεια της χαρτοχώρας, μεταμφιέζεται σε ξωτικό που προστάζει: «ξεκίνα μ’ ένα χμ!» κι απελευθερώνει τον επίδοξο συγγραφέα από τον φόβο των λέξεων. Οι σελίδες αρχίζουν να γεμίζουν, ο χαρτοχάρτης αλλάζει και τα χμολύβια υπηρετούν την εξέλιξη της χμιστορίας. Ο Λεξιδιώτης Χμ, αναστατώνει θριαμβευτικά Λονδίνο, Ανταρκτική, Παρίσι και Νέα Υόρκη με τα λεξίδια του, αλλά κυρίως με τις λέξεις, σαν λεξοπλάστης – ανακατοσούρας κι αμετανόητος χιουμορίστας. Η Κατερίνα Κρις, χρησιμοποιεί μια γλώσσα αντισυμβατική και καθόλου προβλέψιμη. H εικονογράφηση των δυο βιβλίων έχει κάνει η ίδια η συγγραφέας.
Θάλεια ΚαραμολέγκουΧάρτινο το φεγγαράκι…, «Η Αυγή», 3.7.2012

Ανακαλύφθηκε το… «Χμ»!
Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί πού βρίσκεις την έμπνευση;
Πού στο καλό είναι όλες αυτές οι ωραίες ιδέες που τρυπώνουν στο μυαλό σου;
Εκεί που κάθεσαι μπροστά σε ένα παντελώς λευκό χαρτί και σπας το κεφάλι σου, ανήμπορος να σκεφτείς κάτι, μπορεί τελείως ξαφνικά να βρεθείς με μια απίθανη ιδέα γραμμένη σε μια-δυο αράδες, ή εικονοποιημένη σε ένα μικρό, πρόχειρο σκίτσο και τότε (σχεδόν πάντα), ακολουθεί μια αυθόρμητη αντίδραση:
η έκφρασή σου φωτίζεται και αναφωνείς: χμ…
Ακριβώς! Αυτή η ιδέα δεν είναι εντελώς δική σου, αλλά ανήκει σε ένα «Χμ»!
Τι;;;;
Ηρέμησε. Πριν φρικάρεις που έμαθες ότι η ιδέες σου δεν είναι εντελώς δικές σου, αλλά πολύ πιθανόν να ανήκουν σε ένα «Χμ», κάτσε να σου πω τι είναι τα «Χμ»!
Είναι μια πανέξυπνη θεωρία που συνέλαβε η Κατερίνα Κρις (μεταξύ μας, η δική μας Creative Director, Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου) για να εξηγήσει στα μεγάλα παιδιά, εμάς δηλαδή, από πού προέρχεται η έμπνευση.
Βασικά, όχι… Το έκανε για να κάνει τα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και το γράψιμο, αλλά τι πειράζει που ξετρελαθήκαμε κι εμείς οι μεγάλοι;
Η Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου λοιπόν, έγραψε και ζωγράφισε την πρώτη της σειρά παιδικών βιβλίων με ήρωα τον Έγκμοντ Κλαβιέ, τον ερευνητή του ανήκουστου και ανύπαρκτου που, σε πολύ νεαρή ηλικία, ανακάλυψε τα «Χμ»!
Σύμφωνα πάντα με τον Έγκμοντ, τα «Χμ» κατοικούν στις λευκές σελίδες. Είναι τόσο μικροσκοπικά που γενικά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά ένας καλά εκπαιδευμένος ερευνητής όπως ο ίδιος -δηλαδή κάποιος που διαβάζει και γράφει πολύ- ίσως τα συναντήσει. Δουλειά τους είναι να μας βοηθάνε να σχηματίζουμε τις λέξεις στο χαρτί και  να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες!
(Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις μια καταπληκτική ιδέα και κοιτώντας την αναφωνήσεις αυθόρμητα «…χμ!», θα ξέρεις! Αυτήν την ιδέα, είναι βέβαιο ότι σου την έχει χαρίσει ένα Χμ!)
Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς της Κατερίνας Κρις, «Το πρώτο Χμ που είδα» και «Ο Λεξιδιώτης Χμ», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και απευθύνονται σε παιδιά πάνω από 6 χρονών.
Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα!
www.hellowe.gr, 5.7.2012

… η γραφή γίνεται περιπέτεια και μαζί παιχνίδι που όταν μάθουμε τους κανόνες του το παίζουμε για πάντα.
Μαρίζα ΝτεκάστροΒιβλία που ξεχωρίζουν για παιδιά και εφήβους, BookPress, 18.6.2012

Σίγουρα έχεις κάτι να πεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s