ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ…

Το Αστρικό Χωριό!

«Είναι κάτι τόποι που δεν τους βλέπεις μοναχός σου. Χρειάζεται να ‘ρθει κάποιος φωτισμένος να σε οδηγήσει έξω από την τροχιά σου και τότε (ίσως) να τους δεις.
Είναι κάτι ταξίδια που δεν πιστεύεις πόσο εύκολα γίνονται, αρκεί να έχεις τον κατάλληλο οδηγό.
Είναι, τέλος, κάτι βιβλία που γράφονται γι αυτά τα ταξίδια, γι αυτούς τους τόπους, που σε παρασύρουν σε αλυσιδωτές εκρήξεις παραισθησιογόνου ευτυχίας, εκτινάζοντάς σε μακριά, στο διάστημα.
Χαίρε Κατερίνα Κρις! Με το Αστρικό Χωριό σου μας έδειξες τον τόπο, μας ταξίδεψες και, τέλος, μας θύμισες πώς γράφονται τα άριστα βιβλία για παιδιά: με την καρδιά.» ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ

Ένα μέρος όπου τα "αχ!" γίνονται "χα!"
Ένα μέρος όπου τα «αχ!» γίνονται «χα!»

«Η φαντασία της Κατερίνας Κρις.

Πού είναι Το Αστρικό Χωριό; Στα σύννεφα. Α, μακριά, πολύ μακριά!  Λάθος, εδώ είναι, κοντά σου! Και πώς μπορώ να πάω; Πανεύκολο, με το μυαλό! Και τι κάνει κάνεις σ’ αυτό το μέρος; Περνάει καλά! Πώς; Σ’ αυτό το χωριό της φαντασίας μπορείς να χουζουρέψεις, να διαβάσεις, να παίξεις, να χαζέψεις, να κάνεις πικνίκ, να  ξαπλάρεις ακόμα και να μην κάνεις τίποτα και να μείνεις με τον εαυτό σου! Αυτό είναι το Αστρικό Χωριό. Ένα χαρούμενο βιβλίο για όλες τις εποχές και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα που από μόνα τους προσφέρονται για ξεκούραση και καλοπέραση. Κατά βάθος, είναι μια ιστορία που αποενοχοποιεί τα παιδιά, που τρέχουν και δε φτάνουν από τις διάφορες υποχρεώσεις που τους ορίζουν οι γονείς τους γιατί εικονογραφεί μία παιδική ηλικία ανέμελη, αυτήν που ονειρεύονται τα παιδιά και αναπολούν οι ενήλικοι.» ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

Εδώ περνάς καλά! Κι ό,τι κι αν έχεις, το ξεχνάς!
Εδώ περνάς καλά! Κι ό,τι κι αν έχεις, το ξεχνάς!

«Η Κατερίνα Κρις, η δική μας Κατερίνα όπως την αποκαλούμε οι 4moms, και είναι ένα γλυκύτατο και δημιουργικό πλάσμα.

Το Αστρικό Χωριό από τις εκδόσεις Πατάκη είναι το νέο παιδικό βιβλίο της Κατερίνας, δημιουργό της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων “Τα μικροσκοπικά πλάσματα ΧΜ” από τις εκδόσεις Κέδρος, που μάλιστα κατάφεραν να βρεθούν στη μικρή λίστα των κρατικών βραβείων. Το Αστρικό Χωριό δεν είναι απλά ένα παραμύθι μα ένας ολόκληρος κόσμος που έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή να φέρει στα παιδιά αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη. Το γέλιο και την αισιοδοξία. Ειδικά στις μέρες μας, τα παιδιά ρουφάνε σαν σφουγγάρι όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους κι έτσι έχουν ωριμάσει πριν καν μεγαλώσουν, έχουν προβληματιστεί κι έχουν ξεχάσει να είναι αυτό που πραγματικά είναι: παιδιά! Είναι ένα διαδραστικό βιβλίο όπου όλα τα παιδιά αποκτάνε το δικό τους σπίτι, διαλέγουν τη γειτονιά τους, μαθαίνουν να αγαπάνε, να μιλάνε τη γλώσσα της καρδιάς, να αλλάζουν το λάθος σε σωστό και το καλύτερο… μαθαίνουν να τινάζουν από πάνω τους όλα τα προβλήματα και τις στεναχώριες, ανεβαίνοντας πάνω σε μια “Τριαλαριέρα”, έναν από τους ειδικούς μηχανισμούς του Αστρικού Χωριού που μοιάζει λίγο με κούνια!» 4moms

Κείμενα και ζωγραφιές: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΙΣ.
Κείμενα και ζωγραφιές: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΙΣ.
«Ένα φανταστικό βιβλίο για ένα φανταστικό χωριό! Ένα βιβλίο, που όπως φαίνεται η συγγραφέας και εικονογράφος του, Κατερίνα Κρις, δημιούργησε με πολύ μεράκι, αισιοδοξία και φαντασία. Ένα βιβλίο, που όπως λέει και η ίδια στην αρχή του βιβλίου, «μιλάει για ένα μέρος που μοιάζει παραμυθένιο, αλλά δεν είναι. Είναι αληθινό. Είναι ένα χωριό πάνω απ’ τα σύννεφα. Κι όσοι το ξέρουν νιώθουν καλά». Ένα χωριό που άμα το καλοσκεφτείς βρίσκεται πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ κοντά σου. Πού; Στη φαντασία σου!
   Η Κατερίνα Κρις  με το Αστρικό χωριό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της φαντασίας των αναγνωστών της, τόσο κειμενικά, όσο και εικονιστικά. Όλα όσα μπορεί να είχαμε κάποια στιγμή σκεφτεί όλοι μας, όπως το να μένεις στα σύννεφα, να μην κάνεις τίποτα, να κάνεις πικνίκ στα καταπράσινα χορτάρια, να ξαπλάρεις πάνω σε ένα σκαρφαλόδεντρο, να κάνεις το χόμπι σου, να πετάς, να σβήσεις ένα λάθος σου και να ξεκινάς από την αρχή, να αγαπάς και να αγαπιέσαι και πολλά, πολλά άλλα, γίνονται πραγματικότητα στο Αστρικό Χωριό! Η συγγραφέας από την πρώτη κιόλας στιγμή απευθύνεται στον αναγνώστη γράφοντας στο δεύτερο πρόσωπο, σαν να τον έχει δίπλα της. Τον καλεί να συμπληρώσει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του αστρικού του σπιτιού και να υπογράψει, του κάνει ερωτήσεις και προλαβαίνει τη σκέψη του πριν ο ίδιος απαντήσει, τον παροτρύνει στον επίλογο να σκέφτεται το αστρικό χωριό σε κάθε δύσκολη στιγμή του, όπως όταν είναι άρρωστος (γιατί έχει φάει κάτι μπαγιάτικο) ή όταν νιώθει μόνος (γιατί κανείς δεν αντέχει τις μύξες του) ή όταν του λείπει κάποιος (παρόλο που μύριζαν τα πόδια του)… .
   Η συγγραφική αυτή επιλογή έχει ως αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής του βιβλίου να μην είναι άλλος παρά ο ίδιος ο αναγνώστης, ο οποίος βρίσκεται ταυτόχρονα μέσα και έξω από το βιβλίο! Ο αναγνώστης – ήρωας λοιπόν, μικρός και μεγάλος, «βουτά» στις σελίδες, νιώθει οικειότητα με τη συγγραφέα και παίζει μαζί της χωρίς όρια. Το παιχνίδι αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο μέσα από την εικονογράφηση, η οποία τον προκαλεί να παίξει με το βιβλίο είτε απλώς κοιτάζοντας τις πλούσιες εικόνες του και ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο, είτε διαβάζοντάς το πλαγιαστά, κυματιστά, σπειροειδώς ή και ανάποδα.
   Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο, που δεν είναι ένα απλό βιβλίο! Είναι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ βιβλίο! Είναι ένα «πολυεργαλείο» για όσους αγαπούν το διάβασμα, αλλά και για όσους δεν το αγαπούν. Για όσους αγαπούν το παιχνίδι και τα χρώματα, για τους «προσγειωμένους», αλλά και για όσους «πετούν στα σύννεφα»!
Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Για όλα αυτά που προαναφέραμε!
  • Γιατί είναι ένα βιβλίο, που πραγματικά μιλά στην καρδιά του αναγνώστη γεμίζοντάς τον αισιοδοξία και χαρά!
  • Γιατί είναι ένα βιβλίο που θα το ευχαριστηθούν ακόμη και τα παιδιά που δεν αγαπούν το διάβασμα και που σίγουρα θα τους δημιουργήσει την επιθυμία να διαβάσουν κι άλλα ευφάνταστα και λιγότερο συνηθισμένα βιβλία.
  •  Γιατί μέσα στην τάξη μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό φανταστικά πράγματα, όπως να φτιάξουμε το δικό μας φανταστικό χωριό, να αφιερώσουμε μια μέρα για να την περάσουμε σαν να ήμασταν στο Αστρικό χωριό, να μαγειρέψουμε αγαπημένα, φανταστικά φαγητά, να μιλήσουμε για το πότε ο καθένας μας έχει ανάγκη να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέρος….
  • Για να θυμόμαστε πως….. «πάντα υπάρχει κάπου ένα μέρος για σένα, ώστε στα «αχ!» να κάνεις «χα!»…». Υπάρχει καλύτερος λόγος;;;» ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΡΑΚΗ, ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ – ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!«ΤΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ: Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ!

Γιατί! Γιατί το φανταστικό περισσεύει στο κείμενο και στην εικόνα. Αισιόδοξο και χιουμοριστικό. Γιατί πρωταγωνιστής είσαι εσύ, εγώ, όλοι οι μικροί μεγάλοι αναγνώστες. Γιατί είναι κάτι διαφορετικό και δελεαστικό ως προς το στήσιμο και ως προς την πλοκή. Καρτουνίστικο που αλλάζει τη διάθεση, αλλά και παίρνει θέση απέναντι στα πρέπει και δεν πρέπει. Μια υπέροχη ιστορία. Θέμα: Σε ένα φανταστικό Αστρικό χωριό όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να τα σκεφτείς, όπως να ξαπλάρεις πάνω σε ένα σκαρφαλόδεντρο, να κάνεις το χόμπι σου, να πετάς, να σβήσεις ένα λάθος σου και να ξεκινάς από την αρχή, να αγαπάς και να αγαπιέσαι και πολλά, πολλά άλλα. Οπισθόφυλλο: Στην αρχή ήταν η φαντασία. Και μέσα σ” αυτή το σύμπαν. Και μέσα σ” αυτό η Γη και η Σελήνη κι όλα τα γνωστά αυτού Του κόσμου.
Τα ξέρω. Ναι, αλλά δεν ξέρεις ότι κάπου εδώ μέσα, δε θα το πιστέψεις, υπάρχει αυτό. Και μέσα σ” αυτό λάμπει σαν γέλιο το πιο όμορφο χωριό. Το Αστρικό Χωριό. Είναι τόσο όμορφο, που κάνει το σύμπαν μας το πιο όμορφο σύμπαν σ” ολόκληρη την πλάση.
Πόσο χαίρομαι! Μα γι” αυτό υπάρχει το Αστρικό Χωριό. Μόνο γι” αυτό: Για να χαίρεσαι! Ποιος το έγραψε: Η Κατερίνα Κρις που έχει κυκλοφορήσει και άλλα βιβλία. Στο Αστρικό Χωριό καταφέρνει να βάλει όλη την φαντασία της και παραδίδει ένα ξεχωριστό είδος βιβλίου με επιτυχία που ο μικρός, αλλά και μεγάλος αναγνώστης θα σταθεί και θα απορροφηθεί από το καλό, το ονειρικό, το αισιόδοξο. Εικόνες: Οι ζωντανές εικόνες είναι από την ίδια τη συγγραφέα και πραγματικά βάζουν τον αναγνώστη στον όμορφο φανταστικό κόσμο τους. Οι εικόνες και το κείμενο μαζί θα μπορούσαν να γίνουν μια όμορφη τηλεοπτική καρτουνίστικη σειρά. Ωραία παράγραφος:  … Και τι κάνεις στο Αστρικό Χωριό; Ω, μα υπέροχα μικρά πραγματάκια. Κι ένα ακόμα πιο μεγάλο: ΤΙΠΟΤΑ. Τίποτα; Ναι,ναι, ΤΙΠΟΤΑ. Οι μεγάλοι νομίζουν πως αν δεν κάνουν τίποτα δεν περνάει η ώρα με τίποτα…Απευθύνεται: Σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το προτείνεις; Το προτείνω στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη.» ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ

«Η Κατερίνα Κρις γράφει και εικονογραφεί «Το Αστρικό Χωριό» το οποίο λειτουργεί ως οδηγός φαντασίας και προτρέπει παιδιά από 6 ετών να γράψουν πάνω στο βιβλίο, να το χρησιμοποιήσουν ως παιχνίδι, αλλά κυρίως να ταξιδέψουν με την φαντασία τους! Η πολύχρωμη και ζωντανή εικονογράφηση βοηθά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών και εντυπωσιάζει και τους πιο μεγάλους αναγνώστες.» Αθηνόραμα.

Στιγμιότυπο 2015-10-13, 11.31.40 μ.μ.«Διάβασα το Αστρικό χωριό, μια και δυο και τρεις και κάμποσες φορές. Όσες όμως φορές κι αν το διάβασα, αισθάνθηκα πολύ μεγάλη, πολύ κουρασμένη, πολύ βαριά για να πετάξω μέχρι εκεί. Και απογοητεύτηκα που αισθανόμουν τόσο μεγάλη, τόσο κουρασμένη και βαριά και δεν μπορούσα να μπω στον φωτεινό κόσμο που δημιούργησε η Κατερίνα Κρις.
Διάβασα κριτικές που έχουν γραφτεί για το βιβλίο, διάβασα σχόλια εκείνων που το έχουν διαβάσει, να δω τι είναι αυτό που δεν μπορώ εγώ να καταλάβω. Όμως και πάλι δεν ήμουν ικανή να γράψω ούτε δυο λέξεις για αυτό. Βλέπεις τα διάβαζα όλα σαν να αφορούσαν κάποιον άλλο. Σαν ξένα και αλλιώτικα και μακρινά. Σαν να κοιτούσα αυτόν τον υπέροχο κόσμο έξω από ένα κλειστό παράθυρο. Δεν μπορούσα να γίνω κομμάτι του. Να ακούσω τα γέλια και τις μουσικές… Δεν μπορούσα, γιατί το αντιμετώπιζα ως ένα βιβλίο απολύτως παιδικό. Με παρέσυραν βλέπεις τα συννεφένια μαλλιά και τα λουλουδένια μάτια…
Μέχρι που διάβασα την εξομολόγηση της Κατερίνας Κρις, σχετικά με την συγγραφή και την εικονογράφηση αυτού του βιβλίου. Για το πως η συγγραφή και η εικονογράφηση του, έγινε ο δικός της τ(ρ)όπος, να αντιμετωπίσει προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες. Και τότε έκανε κλικ!
Το Αστρικό χωριό είναι το προσωπικό καταφύγιο του καθενός μας. Είναι το τόπος ή ο τρόπος που δραπετεύουμε από τη μίζερη, δύσκολη, αγχωτική πραγματικότητα, ώστε να πάρουμε μερικές ανάσες χαράς και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.
Το βιβλίο μιλά με τρόπο παιδικό, για κάτι πολύ ουσιαστικό: την ανάγκη που έχουμε όλοι να κλείνουμε την πόρτα στο εφήμερο, στο χειροπιαστό και να βυθιζόμαστε σε ό,τι είναι αυτό που μας δίνει μια όμορφη, υγιή, αληθινή, χαρά.
Έκλεισα λοιπόν τα μάτια και φαντάστηκα το δικό μου σπίτι στο Αστρικό χωριό. Και έμοιαζε, τι παράξενο, με το σπίτι μας στη Γη. Και είχε μέσα τρεις αγαπημένους ανθρώπους… και μύριζε μπισκότα βουτύρου, κέικ σοκολάτα και ποπ κορν…και ήταν γεμάτο ψαλιδισμένα χαρτιά, κόλλες με γκλίτερ και χρυσόσκονη. Είχε μια Μπλαμπλαθήκη στον κήπο του, από όπου ξεφύτρωναν ευγενικοί δράκοι και έκοβαν βόλτες καραβάκια από κόκκινο πουά χαρτί.
Γιατί το δικό μου καταφύγιο είναι οι ώρες που περνώ με τα παιδιά, κάνοντας…. τίποτα! Και όσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση έξω από το σπίτι, τόσο πιο πολύ πληθαίνουν αυτές οι ώρες. Τόσο γεμίζει το σπίτι μας με πολύχρωμα κανσόν, λουλουδάτες χαρτοταινίες, μικροσκοπικά αστεράκια και χρυσόσκονες στο χρώμα του ουράνιου τόξου. Τόσο περισσότερο ξαπλώνουμε στη χουχουλιάστρα μας για να διαβάσουμε μια ακόμη συναρπαστική περιπέτεια από τα αστρικά ταξίδια άλλων ταξιδευτών.
Και έχω πλήρη συνείδηση ότι έτσι δραπετεύω. Και έχω ανάγκη να δραπετεύω. Και νιώθω ευλογημένη και ευγνώμων που μπορώ να δραπετεύεω. Που μπορώ να πετώ, για λίγο έστω, στα σύννεφα. Που μπορώ να διαβάζω βιβλία, να φτιάχνω κουλουράκια, να κάνω κατασκευές και να ετοιμάζω πάρτι γενεθλίων. Το έχω πει πολλές φορές στους δικούς μου ανθρώπους, χωρίς αυτές τις μικρές, πολύτιμες νησίδες χαράς, δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος.
Για αυτό λοιπόν το πολύτιμο καταφύγιο της ψυχής, μας μιλάει το νέο βιβλίο της Κατερίνας Κρις. Και αν τα παιδιά έχουν το δικό τους μαγικό τρόπο να ταξιδεύουν ως εκεί, που για μένα είναι το παιχνίδι, είναι απαραίτητο κι εμείς οι μεγάλοι να τον ανακαλύψουμε. Να βρούμε ένα μαξιλάρι να ακουμπάμε την ψυχή μας, όταν όλα έξω μας ή μέσα μας, είναι ανάστατα.
Και ναι, τώρα μπορώ να γράψω για το Αστρικό Χωριό της Κατερίνας Κρις. Τώρα μπορώ να πω ότι η χαρά που περιγράφει, είναι αληθινή. Τα χρώματα, οι μυρωδιές, οι μουσικές, είναι το μυστικό διαβατήριο που σου ανοίγει τις πόρτες του Αστρικού Χωριού. Γίνονται μικρές, γυαλιστερές σαπουνόφουσκες που σε πηγαίνουν ψηλά. Και δεν πειράζει που θα σκάσουν, γιατί για λίγο σου χάρισαν τη θέα ενός άλλου, φωτεινού κόσμου. Και έτσι μπορείς να βγεις ξανά έξω στον αληθινό κόσμο και να του χαρίσεις ένα τρυφερό χαμόγελο.
Σε ευχαριστούμε Κατερίνα Κρις που χαρτογράφησες τις ψυχές και εικονογράφησες τα όνειρά μας!» ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ.

Σίγουρα έχεις κάτι να πεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s